• Bezorging door heel Benelux
  • Meer dan 100 spa's op voorraad
  • 7 dagen klantenservice via Whatsapp
Showroom bezoeken?
Jacuzzi Outlet bij Javedi. Bekijk hier onze deals!

Legverbanden bestrating

 

Een bestrating ontleent zijn stevigheid aan de manier waarop de stenen ten opzichte van elkaar gerangschikt worden. Afhankelijk van het steenformaat zijn er verschillende, zogenaamde legverbanden mogelijk.

Elk bestratingsverband heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Maar elk bestratingverband heeft ook zijn voor- en nadelen. Bestratingsverbanden zijn van oorsprong bedoeld om de bestrating als gesloten vlak voldoende stevigheid te geven.

Bestratingsverbanden zijn zo sterk omdat de stenen als het ware in elkaar gevlochten worden. Door de stenen in een bepaald verband te leggen ontstaat er een patroon wat het uiterlijk van de verharding bepaalt. De bestratingsverbanden zijn sterker naarmate de ruwe zijkanten van de stenen strakker tegen elkaar aansluiten en stenen versprongen naast elkaar liggen.

 

De sterke bestratingsverbanden lenen zich goed op plaatsen waar de bestrating een stootje moet kunnen verdragen. Een oprit is daar een goed voorbeeld van. Het gewicht van de auto in combinatie met het berijden laat niet toe dat de stenen los ten opzichte van elkaar gerangschikt zijn. Bestrating van een oprit en eventueel een pad waarop gefietst wordt vragen om een stevig bestratingsverband als elleboogverband en het visgraatverband.

 

In tegenstelling tot een oprit komen een tuinpad en een terras normaal gesproken niet onder zware druk van gewicht en beweging te staan en kunnen ook met minder stevige bestratingsverbanden gerealiseerd worden. Juist op die plaatsen kunnen esthetische overwegingen een grotere betekenis krijgen dan de functionele eisen die aan de verharding gesteld worden. En vanuit esthetisch oogpunt zijn er voor een bestrating prachtige bestratingsverbanden mogelijk. Zie hieronder voor de meest voorkomende legverbanden die kunnen worden toegepast met onze tuintegels of sierbestrating.

 

Soorten legverbanden

Elleboogverband

De klinkers staan haaks op de opsluitrand en de rijrichting. Dit verband is geschikt voor een terras en een oprit. Het elleboogverband kan ook voor een pad gebruikt worden, mits het voldoende breed is.

 

 

 

 

 

 

Dubbel elleboogverband

De klinkers staan onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de lengtes van het pad of het terras. Dit sterke verband kan in alle situaties in een tuin gebruikt worden.Vooral ronde en golvende belijningen komen gelegd in een keperverband goed tot zijn.

 

 

 

 

 

Diagonaalverband

De klinkers of tegelbestrating worden onder een hoek van 45 graden ten opzichte van rij- en of looprichting gelegd. De klinkers in de rijen liggen in een halfsteensverband. Door zijn diagonale lijnen vergroot dit verband optisch de tuin. Het is geschikt voor terrassen, paden en opritten.

 

 

 

 

 

Stralenverband

In het stralenverband liggen de klinkers met de lengtenaden in de lengterichting van het pad. Dit straatverband kan onder meer gebruikt worden om een pad langer te laten lijken. Dit verband is niet geschikt voor een oprit, omdat de stenen makkelijk los gereden worden.

 

 

 

 

 

 

Blokverband

De klinkers of tegels worden bloksgewijs gelegd. Afhankelijk van het steenformaat worden de stenen twee aan twee of drie aan drie haaks ten opzichte van elkaar gelegd. Dit verband kan dus alleen gelegd worden als twee of drie keer de breedte van de steen, inclusief de voegen, gelijk is aan één keer de lengte. Vierkante tegels kunnen altijd in een blokverband gelegd worden. Het blokverband kan het beste toegepast worden in strakke oppervlaktes, zoals een vierkant of rechthoekig terras of een recht pad. Voor een oprit is dit verband minder geschikt.

 

 

 

 

 

 

Liggende rollaag strekse laag

In deze opsluiting vormen de stenen liggend tegen elkaar een rij die als beëindiging van de bestrating dient. Tussen de kopse rollaag en het bestratingsverband komt een bufferrand in de vorm van een rij stenen die met hun lengterichting haaks op de liggende rollaag staan.

 

 

 

 

 

Betonband strekse laag

In deze kantopsluiting worden prefab betonbanden gebruikt. Ze zijn standaard 1,00 m lang, maar in verschillende hoogtes en diktes verkrijgbaar. In technische zin is een opsluiting met betonbanden de beste. Vaak worden betonbanden gebruikt in combinatie met een ander materiaal. Het is dan niet mooi om op de bovenkant van het betonbandje te kijken. Daarom worden ze meestal iets verzonken verwerkt. Een ander voordeel is dat het regenwater beter naar de zijkanten kan weglopen. De bovenkant van het beton bandje ligt dan 3 tot 5 centimeter onder de bovenkant van de aanliggende verharding. Over het betonbandje komt een dun laagje zand waardoor je het beton niet meer ziet.

 

 

 

Hoekverband

 

 

 

 

 

 

 

Molenvlak

 

 

 

 

 

 

Wildverband

 

 

 

 

 

 

Tegels los gelegd

 

 

 

 

 

 

Betontegels diagonaal gelegd

 

 

 

 

 

 

Rechthoekige tegels blokverband

 

 

 

 

 

 

 

Rechthoekige tegels halfsteensverband

De tegels liggen per rij voor de helft verspringend ten opzichte van de bovenliggende en onderliggende rij. Halfsteensverband kan voor alle bestratingen in een tuin gebruikt worden.

 

 

 

 

Rechthoekig elleboogverband

 

 

 

 

 

 

Rechthoekig half blokverband

 

 

 

 

 

Rechthoekig spiraalverband

 

 

 

 

 

Rechthoekig halfsteensverband

De waardering van javedi.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 21 reviews.