• Bezorging door heel Benelux
  • Meer dan 100 spa's op voorraad
  • 7 dagen klantenservice via Whatsapp
Showroom bezoeken?
Vakantiegeld- deals: Bekijk onze Jacuzzi's in de vakantiedeal outlet!

Ben je bezig met je tuin? Dan ben je bezig met bestrating en bloemen. Om bestrating perfect te laten overlopen op het groen in je tuin kun je het best met een stratenmaker werken! Om een diverse tuin te creëren zijn de amaryllisbol en de dahlia bol een mooi instrument. Lees hieronder een aantal tips over deze mooie bloemen.

 

Amaryllisbollen

 

In deze tijd van het jaar is de Amaryllis een zeer geliefde plant voor in huis. Zeker ook omdat deze tijdens de bloei prachtig grote bloemen draagt. Hoe leuk is het dan om zelf thuis amaryllis planten op te kweken?! En dat is ook helemaal niet zo moeilijk. De Amaryllis is namelijk een bolgewas, net als de hyacint. Er zijn meerdere methoden om de bloembol van een Amaryllis tot bloei te brengen.

 

Opkweken van amaryllis planten in een bloempot

 

Een methode is om de bloembollen in een bloempot met tuinaarde of potgrond te zetten. Het is zaak om de grond goed vochtig te houden, zodat de bloembollen flink water kunnen opnemen. De amaryllis planten gedijen het beste bij een kamertemperatuur van 15 tot 25 graden. In de warme en vochtige aarde zullen na een tijdje de bollen wortel gaan schieten. Als er vervolgens enige tijd later een groene scheut tevoorschijn komt uit de bol, weet je dat het goed zit en de amaryllis bol verder tot ontwikkeling komt.

 

Een amaryllis bol op water

 

De andere methode bestaat eruit om de amaryllis bol op water te laten trekken. Er bestaan hiervoor speciale bloembolglazen, net als voor de hyacint. Belangrijk is om het glas tot aan de bol steeds goed met water gevuld te houden, zodat de bol niet droog komt te staan. Dan kan namelijk de amaryllis bol snel ontkiemen en kunnen de worteltjes makkelijk het water opzuigen. Check het bollenglas steeds op voldoende water. Je zult merken dat er geregeld water bijgevuld moet worden, want de bloembollen van een Amaryllis hebben veel water nodig.

 

De rijke bloei van een Amaryllis

 

De amaryllisplant is een geliefde plant voor in de wintermaanden vanwege zijn grootse en fleurige bloemen in verschillende varianten. Erg mooi is de dieprode kleur die zo kenmerkend is voor de amaryllisplant. Deze schitterende bloemen zijn dan ook erg gewild in de kersttijd en uitermate geschikt voor een mooie kerstdecoratie. Je kunt ze afsnijden als ze in volle bloei zijn gekomen en verwerken in een kerststukje of in een vaas zetten. Maar als je de amaryllisbloem laat doorbloeien aan de plant kun je er wel wekenlang plezier van hebben.

 

Rustperiode na de bloei

 

Na de bloei kun je de amaryllisplant tot rust laten komen en zo’n 6 tot 8 weken op een koele en donkerder plaats in huis zetten. Tijdens deze winterrust staat de groei stil en heeft de amaryllisplant maar een klein beetje water nodig. Het is niet nodig de bloemstelen eruit te knippen en de bladeren zullen mooi groen blijven. Als je na een tijdje de pot weer in een warme omgeving zet in het volle licht, krijgt de plant het signaal weer verder te gaan met zijn groei. Het is dus mogelijk om amaryllis planten over te houden. Of de plant weer opnieuw gaat bloeien is echter niet altijd gegarandeerd. Wil je er altijd zeker van zijn dat je weer een mooi bloeiende amaryllisplant in huis hebt in de winter?

 

 

Dahlia bollen

 

Dahlia’s zijn een echte aanwinst voor je tuin! Dahlia’s zijn bolgewassen en gemakkelijk te planten in de tuin. Iedereen die wel eens Dahlia’s heeft gehad, weet dat de bloemen overweldigend mooi kunnen zijn. Van deze planten kun je bovendien lang genieten. Het zijn sterke planten die wel van een zonnig plekje houden. Ze bloeien overdadig en verlevendigen meteen iedere tuin! Voor veel tuinliefhebbers is de Dahlia dan ook favoriet!
Vul uw bloemperken met dahlia bollen!

Gezien de rijke bloei van de Dahlia mogen Dahlia’s zeker niet ontbreken in uw borders. Deze planten vormen een prima invulling van uw bloemperk. Ideaal om een mooie overgang van de hogere sierheesters naar de lagere perkplanten en vaste planten mee te vormen. Dahlia’s kunnen uitgroeien tot flinke planten en maken uw border mooi vol. Voordeel hierbij is dat u ze gerust mag bijknippen en zo onder controle kunt houden. Het toppen bijvoorbeeld wordt juist aanbevolen om de plant voller te laten worden. Wanneer de plant wat opgegroeid is en twee tot drie bladparen heeft, is het goed de top eruit te knippen of met de hand af te knijpen. Hierna zal de Dahliaplant zich gaan vertakken en worden er ook meer bloemknoppen aangemaakt. Dit geldt ook voor het afknippen van de bloemstengels. Bovendien levert het een mooi boeket bloemen op voor in de vaas! Zo bevorder je ook nog eens een uitbundiger bloei!

Dahlia bollen zijn er in veel varianten. Er zijn grootbloemige en kleinbloemige soorten Dahlia’s . De bloemvorm kan variëren van een pompon of bol tot een meer uitlopende bloem. De bloem van een Dahlia kan erg indrukwekkende vormen aannemen en soms uitgroeien tot een flink exemplaar van wel tientallen centimeters groot. Niet alleen vanwege de grote verscheidenheid, maar ook vanwege de kleurrijke bloemen zijn Dahlia’s erg geliefd om de tuin mee op te sieren. Je kunt spelen met de verschillende kleuren en zo een afwisselende kleurschakering aanbrengen in je tuin. Ook is het mogelijk een bonte mengeling van kleuren te laten ontstaan door lukraak dahlia bollen te planten en de bloembollen niet eerst op kleur te sorteren. Dit zag je vroeger veel in de zogeheten boerentuinen. In menig moestuin nam de Dahlia een prominente plaats in en nog steeds!

 

 

Dahlia bollen planten

 

De Dahlia is een echte zomerbloeier. Dahlia bollen planten doe je dan ook in het voorjaar. Zorg ervoor dat je ze niet te vroeg in de koude grond zet, want de ontkiemde Dahlia kan niet goed tegen de vorst. Wanneer je de bloembollen in mei in de volle grond plant, zullen ze juli en augustus tot bloei komen. De planten bloeien lang door tot de eerste nachtvorst komt. Verder hebben Dahlia’s hebben tijdens het ontkiemen, de groei en de bloei veel water nodig. De Dahlia’s doen het goed als je ze dagelijks water geeft.
Het voortrekken van dahlia bollen

Als je graag eerder dahliabloemen in de tuin hebt, dan kun je de dahlia bol voortrekken in een pot en deze daarna uitzetten in de volle grond. Van tevoren laat je de plant eerst afharden. Dit wil zeggen dat je de dahlia aan de buitentemperatuur laat wennen. Dit doe je door de plant steeds iets langer buiten te plaatsen, waarna je deze weer op een beschutte plaats terugzet, totdat ze in de tuin geplant kunnen worden. Nu de dahlia’s al ontkiemd zijn, zullen ze in de tuin sneller tot ontwikkeling komen en gaan bloeien. In een bloempot kun je ze in maart wel al gerust planten en ze op een warm en vorstvrij plekje zetten. Dahlia bollen planten is zeker ook een leuk idee voor een mooi gevulde bloempot op het terras!