• Bezorging door heel Benelux
  • Meer dan 100 spa's op voorraad
  • 7 dagen klantenservice via Whatsapp
Showroom bezoeken?
Bezoek onze showroom voor 100% de beste deal!

Landelijke tuinen: bestrating en tuinontwerp

 

 

Bij de aanleg van een landelijke tuin blijf je zo dicht mogelijk bij de natuur. Veel groen en bloemen, als het kan een waterpartij, doorkijkjes en een of meer terrassen. Als de materialen die je gebruikt voor de bestrating en de omheining daarbij aansluiten, creëer je een sfeer van rust en echtheid.

 

Eerst paden en terrassen

 

Aan de basis van landelijke tuinen ligt een goed tuinontwerp. Daarbij ben je wel afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt, maar het gaat om het principe en dat kun je ook in kleine tuinen toepassen.

Voor je begint met het uitzetten van paden en terrassen, bepaal je eerst hoe je tuin ligt ten opzichte van de zon. Een terras dat in de middag volop in de zomerzon baadt, zou zomers wel eens onbruikbaar kunnen zijn. Speel met zon en schaduw voor je het terras of de terrassen een definitieve plaats geeft.

 

Bestrating: kies voor duurzaam en kleurecht

 

Voor de bestrating zijn er talloze mogelijkheden, maar wil je het landelijke karakter van je tuin benadrukken, dan kom je in eerste instantie uit bij natuurlijk materiaal. Bij van klei gebakken klinkers, bijvoorbeeld. Ze zijn klein en handzaam en daarom in veel patronen te leggen. In landelijke tuinen vind je deze steensoort vooral in paden en muren. Geen slechte keus, want ze zijn kleurecht, water absorberend en heel duurzaam. Ook de prijs is gunstig, want deze bakstenen hoeven niet geïmporteerd te worden.

 

Sierbestrating, betontegels

 

Wil je voor je terras andere tuintegels? Geen probleem. Je kunt kiezen uit diverse soorten natuursteen, maar realiseer je dan wel dat deze aanmerkelijk duurder zijn en tegelijkertijd minder duurzaam. Kijk voor het terras eens naar betontegels. Dat klinkt niet erg natuurlijk, maar in de tuinen nemen ze een neutrale houding aan. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en zijn verkrijgbaar in handzame formaten. Voor de randen van paden en terrassen passen granietbielzen goed in het beeld.

Vraag altijd, voor je tuintegels of klinkers koopt, om een productprofiel. Dan weet je waar je aan toe bent als het gaat om onder meer de plaats van herkomst, de duurzaamheid, de kleurechtheid en de mogelijkheden voor hergebruik.

 

Groen, bloemen en hier en daar een boom

 

De volgende stap in je tuinontwerp is het kiezen van de meerjarige beplanting. Klimrozen en wilde wingerd, sering, jasmijn, vlinderstruik en gouden regen. Let op het hoogteverschil, want afwisseling is bij de beplanting het sleutelwoord. Plant hier en daar een boom en vergeet de laagblijvende hosta en de hoog opschietende stokroos niet.

Kies je bloeiende struiken en planten zo, dat je van de vroege lente tot in het late najaar bloemen hebt en denk ook aan de winter. Uitgebloeide planten hebben soms een mooie vorm. Laat ze staan tot in het volgend voorjaar. Dan heb je ‘s winters met sneeuw en ijzel een wonderlijk mooie wintertuin.