• Bezorging door heel Benelux
  • Meer dan 100 spa's op voorraad
  • 7 dagen klantenservice via Whatsapp
Showroom bezoeken?
Bezoek onze showroom voor 100% de beste deal!

Veel mensen hebben last van ‘waterzieke’ gronden in de tuin. Dit zijn gronden waar te veel water in zit, doordat het water na een regenbui niet goed wegloopt. Dit kan verschillende vervelende gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot verzakkingen, planten groeien slechter en de tuin kan in een modderpoel veranderen. De oorzaak van het waterziek worden van grond kan bijvoorbeeld zijn dat de bodem is dichtgeslibd doordat er vrachtwagens overheen hebben gereden. De grond is daardoor zo dicht aangestampt dat deze geen water meer doorlaat. Om de grond weer water doorlaatbaar te maken is het belangrijk om te zorgen voor een goede drainage. Dit kan door bijvoorbeeld iets te doen aan de bodemstructuur door de grond goed om te spitten of door afvoerkanalen aan te leggen waar het water in weg kan lopen.

Veranderen van de bodemstructuur

Voordat wordt besloten drainage aan te leggen is het belangrijk om inzage te krijgen in de structuur van de bodem. Zo laten zandgronden doorgaans makkelijk water door, maar in bijvoorbeeld kleigronden zakt water veel moeilijker weg. Om een kleigrond beter doorlaatbaar te maken kan er voor worden gekozen om de grond los te werken. Dit kan handmatig, maar geschiedt bij voorkeur met een kleine graafmachine. De grond kan vervolgens worden vermengd met grind of kiezelstenen. Indien het veranderen van de bodemstructuur te weinig effect sorteert, kan worden gekozen voor het aanleggen van drainage met behulp van drainagetegels en afvoerkanalen.

Drainage aanleggen

In veel gevallen is het nodig de algehele waterafvoer te verbeteren. Het kan zijn dat bestaande afvoerkanalen zijn dichtgeslibd, deze zullen moeten worden uitgebaggerd. Indien er nog geen goede waterafvoer is aangelegd, kunnen hier sloten voor worden gegraven van ongeveer 50 cm diep. Hier kan een buizenstelsel in worden aangelegd waarmee het water naar een lager gelegen punt kan worden afgevoerd. Ook een eenvoudig zinkputje kan helpen met de afvoer van overtollig water. Soms is een waterzieke grond het resultaat van een te vlakke oppervlakte. Dit kunt u oplossen door een verloop aan te brengen in de bestrating. Door het hoogteverschil kan het water in de juiste richting weglopen. Kies voor een afschot van minimaal één cm per meter bestrating. Span voor het aanleggen een touwtje tussen het hoogste en het laagste punt voor een mooi strak verloop.

Wanneer het gaat om drainage van het terras, dan zijn er meerdere opties om in overweging te nemen. Denk aan afvoergootjes, roostergootjes en afvoerputten. Uiteraard is het goed om te kijken wat binnen uw buitenruimte de mogelijkheden zijn, wat nodig is en wat het best bij uw wensen en eisen past. U kunt de afwatering heel eenvoudig toepassen en combineren met uw sierbestrating. Uiteraard leveren de beste mogelijkheden op het gebied van afwatering ook de grootste voordelen voor het behoud van uw mooie tuin en sierbestrating.

Kwaliteit en service

Javedi.nl garandeert u voortdurend een hoge kwaliteit en biedt u een vriendelijke service. U kunt online bestellen, maar wij staan ook altijd vrijblijvend voor u klaar met informatie en advies wanneer u dit nodig heeft, ook als het gaat om de drainage. Wij zijn u graag van dienst.