• Bezorging door heel Benelux
  • Meer dan 100 spa's op voorraad
  • 7 dagen klantenservice via Whatsapp
Showroom bezoeken?
Bezoek onze showroom voor 100% de beste deal!

Japan betekent letterlijk ‘de oorsprong van de zon’. Daarom staat Japan ook wel bekend als het land van de Rijzende Zon. Japan is een land met vele eeuwenoude tradities en mysterieuze cermonies. Net zo als het land zelf is een Japanse tuin een tuin met een betekenis en met veel symboliek. De kenmerken van het land zelf keren zowaar terug in de tuin. Daarom wordt zo’n tuin ook met een bepaalde filosofie aangelegd, die vaak te maken hebben met de zin van het leven.

Basiselementen Japanse tuinen

Vaak worden er 3 basiselementen beschreven voor Japanse tuinen. Deze 3 basiselementen zijn water, steen en de kleur groen. Elk element heeft weer zijn eigen betekenis. Water staat voor ‘leven’, steen representeert een rustpunt en de kleur groen weergeeft de natuur. Om diepte en perspectief te creĆ«eren in de tuin maakt men gebruik van de omliggende natuur. Hiermee proberen ze de tuin groter en oneindig te laten lijken.

Vormgeving

Wat het meeste opvalt in de Japanse tuin is het vrijwel geheel ontbreken van symmetrie. Hier is volledig bewust voor gekozen want het verstrekt het natuurlijk karakter van de tuin zelf omdat, net zoals in de natuur, er zelden spiegelbeeldeffecten voorkomen. In de vormgegeven tuinen moet er worden gestreefd naar een evenwicht, een balans tussen de asymmetrische plaatsingen van de stenen en beplanting. Natuurlijk is het vinden van dat evenwicht een kwestie van gevoel aangezien je de tuin niet symmetrisch kan vormgeven.

Bestrating

Stenen zijn een heel belangrijke element in het bepalen van de sfeer. Behalve het soort steen dat gebruikt wordt moeten we het gebruik van de stenen zeker niet terzijde stellen. Het karakter van de tuin wordt bepaald door de manier waarop je de stenen plaatst. Stenen kunnen qua vorm en plaatsing sterk uiteenlopen. Zo kunnen stenen een bekende eiland, berg of waterval voorstellen. Vroeger hadden stenen in Oosterse tuinen een symbolische betekenis. Natuurlijk worden ze in onze tuinen nu alleen maar als sierbestrating gebruikt. Vaak worden er in zulke tuinen niet gebruik gemaakt van reguliere tuintegels maar van grind. Voor wandelpaden word er gekozen voor stapstenen. Deze stapstenen worden zodanig geplaatst, dat het moeilijk is om zonder even stil te staan er overheen te lopen. Volgens de oude traditionele Japanse gedachten moest men vaker verplichte rustpauzes nemen om nog meer van de tuin te kunnen genieten.