• Bezorging door heel Benelux
  • Meer dan 100 spa's op voorraad
  • 7 dagen klantenservice via Whatsapp
Showroom bezoeken?
Vakantiegeld- deals: Bekijk onze Jacuzzi's in de vakantiedeal outlet!

Wilt u een mooi terras van tuintegels of een tuinpad van sierbestrating aanleggen? Dan heeft u misschien al ideeën over hoe het er uit moet zien en welke steensoort u hiervoor gaat gebruiken. Maar uw bestrating in de tuin ziet er pas mooi uit wanneer het er helemaal strak in ligt. Daarom moet u wel enigszins weten wat u doet.

Een goede basis

Het geheim van sierbestrating aanleggen is een goede basis. U start door het pad of terras uit te zetten met paaltjes. Zo ziet u meteen of het ontwerp dat u voor ogen had, past bij uw tuin. Bent u helemaal tevreden?

Dan kunt u beginnen met het uitgraven van de grond. En dat is een nauwkeurige klus. Want tuintegels komen nooit mooi recht te liggen als de ondergrond niet gelijkmatig is. Daarom is het belangrijk dat u veel aandacht besteed aan het uitgraven en egaliseren van het zand.

Tijdens het graven moet u de dikte van de tegels in de gaten houden. De tegels moeten namelijk niet te hoog of te laag komen te liggen. Bepaal daarom altijd de terrashoogte voordat u begint met graven. Voor het leggen van het terras heeft u een degelijke fundering nodig.

Zodra u dit heeft gedaan, kunt u het zand gaan prepareren. Lees meer over hoe u dit het beste kunt doen in ons artikel Fundering voor bestrating aanleggen. Het gebruik van een waterpas is hierbij onmisbaar. Alleen zo weet u zeker dat het terras uiteindelijk recht komt te liggen.

Succesvol uw tuin bestraten

Het zwarte zand in uw tuin is los en zacht. Op deze ondergrond kunt u geen bestrating aanleggen en daarom legt u een nieuwe zandlaag aan op basis van ophoogzand. Om het zand stevig te maken, gebruiken professionals trilapparaten.

Maar voor u werkt het ook om het zand vast te maken door het helemaal nat te maken. Het beste doet u dit de avond voor u begint, waardoor het zand voldoende kans heeft om goed in te zakken.

Bij het bestraten van de tuintegels legt u de tegels natuurlijk niet strak tegen elkaar aan. Om de voegen toch gelijkmatig te houden, zijn afstandshouders daarom een handig hulpmiddel. Zo ziet uw terras er direct verzorgd uit.

Tijdens uw klus moeten de tegels stevig in het zand komen te liggen. Dit doet u door elke tegel met een rubberen hamer in de grond te tikken. Let er wel op dat u niet op de hoeken slaat want dan loopt u het risico dat de tegel scheef gaat liggen. Houdt u deze tips in de gaten dan ligt er binnenkort een mooie bestrating in uw tuin!